Skip to main content

Seværdigheder i Prag

Mangler du inspiration til din næste ferie? Vi kan varmt anbefale Prag som din kommende destination. Måske har du allerede booket din tur, men står på bar bund i forhold til, hvad byen har at byde på? Intet problem! Vi har udarbejdet en oversigt over byens mest besøgte seværdigheder og unikke oplevelser. Tag et smut til Prag for at opleve den betagende tjekkiske hovedstad.

Hvad er Prag kendt for?

Prag er hovedstaden i Tjekkiet. Storbyen tiltrækker mange besøgende hvert år, som kommer for at opleve den unikke blanding af kultur, historie og charme. Det er især byens arkitektur, der giver Prag sit særprægede udtryk, og man kan nemt bruge timevis på at spadsere gennem byens gader eller tage på sejlture langs Moldau-floden for at blive transporteret tilbage til renæssancen og lade sig fascinere af den gotiske byggestil. 

Den pragtfulde storby tilbyder et hav af oplevelser, seværdigheder, shoppingmuligheder og restauranter. Hvis du vil opleve den tjekkiske køkkenkunst, bør du prøve en lækker omgang gullasch, som du kan få serveret på mange af byens spisesteder. Spis den velsmagende kødret akkompagneret af en pilsner til hånden og føl dig som en lokal.

Seværdigheder i Prag

Prag er kendt som byen med de hundrede spir, og det er ikke uden grund. En stor del af storbyens charme tager afsæt i dens unikke bygninger, og derfor har vi lavet en liste over nogle af byens mest ikoniske seværdigheder. Gå en tur gennem Prags gamle bydel og overlad dine sanser til byens historiske indre.

Staromák 

‘Staroměstské náměstí’ – i dagligsprog kendt som ‘Staromák’ – er den mest bemærkelsesværdige torveplads i Prag. Den blev udarbejdet i det 12. århundrede og har været vidne til mange historiske begivenheder såsom kroninger, henrettelser, folkelige festivaler og lignende, som har samlet den lokale befolkning. Pladsen er også et samlingspunkt for mange af de følgende seværdigheder.

Det Gamle Rådhus

På Staromák-pladsen finder du også Det Gamle Rådhus – også kendt som ‘Staroměstská radnice’. Bygningen blev opført i 1338 og er i dag kendt som en eftertragtet destination for lokale såvel som turister. Rådhuset byder på et smukt gotisk kapel og kældre fra den tjekkiske middelalder. Hvis du tager op i tårnet på rådhuset, kan du også få byens bedste udsigt over de hundrede spir, som Prag er kendt for.

‘Pražský Orloj’ – Det Astronomiske Ur

Som del af Det Gamle Rådhus finder du også Prags ikoniske astronomiske ur. Det blev bygget i 1410 og er et af de ældste ure i verdenshistorien. Selve uret består af en kalenderskive, som viser månederne, en astronomisk skive, der viser solen og månen, og til sidst er der Apostlenes Tur, et mekaniske skuespil der vises hver time mellem kl. 09.00 og 21.00. Derudover viser uret også fire forskellige tider: den centraleuropæiske tid, den gamle bøhmiske tid, den babylonske tid og stjernetiden, der tilbyder en helt enestående seværdighed.

Týnkirken

Lige ved Staromák kan du finde den betagende Týn-kirke eller ’Kostel Matky Boží před Týnem’. Kirken blev opført engang i midten af 1300-tallet og er især kendt for sine to tårne, der nærmest vogter over den gamle bydel. Eftersom kirken er blevet bygget over flere omgange, er bygningens ydre bygget efter den gotiske stil, mens dens indre primært afspejler barokken. Týnkirken er også et must-see for enhver dansker, da kirken også lægger grav til den danske astronom Tycho Brahe, som boede i Prag indtil hans død i 1601.

Karlsbroen

Karlsbroen eller ‘Karlův most’ er en af de mest velkendte broer, der går over Moldau-floden i Prag – den forbinder Den Gamle By på østsiden og Prags borg på vestsiden. Broen er fra det 15. århundrede og er opkaldt efter grundlæggeren Karl 4. I dag er den kendt for de 30 skulpturer og statuer, der pryder broens rækværk.

Prags borg

‘Pražský hrad’ er et gammelt symbol på Den Tjekkiske Republik og er en af de vigtigste kulturelle institutioner i landet. Borgen blev bygget i omkring 880 af Prins Bořivoj, og er det største sammenhængende slotskompleks i verden på omkring 70.000 kvadratmeter og er del af UNESCO’s verdensarv. På borgen kan du besøge det gamle kongelige palads, Sankt Vitus-katedralen og St. George-basilikaen.

‘Malá Strana’

Hvis du vil opleve Venedig i Prag, skal du helt sikkert forbi ‘Malá Strana’, også kaldet for Lillesiden. Oplev den hyggelige bydel med dens små, snørklede gader, der byder på hyggelige caféer og restauranter, og se Sankt Nikolaj-kirken eller tag på Franz Kafka-museet. Det perfekte sted, hvis du har brug for et lille afbræk fra de mere besøgte områder i Prag.

Wenzelspladsen

I hjertet af Prag kan du finde verdensberømte ‘Václavské náměstí’. Pladsen, der nærmere ligner en boulevard, danner ofte kulisse for festligheder, demonstrationer og lignende forsamlinger og er det mest travle fodgængerområde i hele landet. Den strækker sig over hele 750 meter og er i dag et populært mødested, der byder på mange seværdigheder i området såsom rytterstatuen af Sankt Wenceslas, som pladsen er opkaldt efter, og mindesmærket for Jan Zajic og Jan Palach i deres protest mod den sovjetiske invasion. 

Det gamle jødiske kvarter

Hvis du vil opnå et helt unikt indblik i Prags historie, kan du gå rundt i Josefov, byens gamle ghetto for jøder. Kvarteret er kendt for dets brutale historie og antisemitiske massakrer, såsom den i 1389, hvor 1500 jøder blev myrdet påskedag. I dag er der ikke meget tilbage af Josefov, men du kan finde den gamle jødiske kirkegård og adskillige synagoger såsom Pinkas-synagogen, Maisel-synagogen og den spanske synagoge i området. 

Oplevelser i Prag

Ud over storbyens fantastiske arkitektur og ikoniske bygninger er der også visse oplevelser, du ikke må gå glip af i Prag. Hvis du vil opleve kulturen som en lokal, har vi derfor samlet en lille oversigt over, hvad du kan gøre, når du bliver træt i benene af at gå rundt i Prags smukke gader.

Bådtur på Moldau-floden

Hvis du har for kort tid til at nå at se alle de kendte seværdigheder i Prag, kan du altid tage en sightseeing-bådtur langs Moldau- eller Vltava-floden. Se eksempelvis Karlsbroen, Prags borg og sejl forbi byens mange vartegn. Hvis du ønsker en helt unik oplevelse, kan du altid tage en aftentur, hvor du kan se Prag fra en ny vinkel.

Backyard Kotva

Hvis du leder efter en oase af gastronomi, skal du helt klart forbi Backyard Kotva. Denne baggård ligner en lille by af containere, hvor hver container byder på en ny mad- eller drikkeoplevelse. Det er det ideelle sted, hvis du vil prøve streetfood-konceptet i flotte omgivelser.

Ølsmagning

For de fleste er Tjekkiet kendt for én ting: øl! Det er landet, hvor pilsneren blev opfundet og derfor kan du finde den kolde drikkevare over hele Prag. Der findes dog rigtig mange forskellige ølfabrikanter, og du kan muligt nå at smage dig gennem dem alle. Derfor anbefaler vi at tage til en ølsmagning, så du får prøvesmagt så mange tjekkiske øl som muligt.

Ølspa

Hvis du virkelig elsker øl og leder efter en unik oplevelse, er det helt sikkert Prags Original Beer Spa, du bør prøve. Du kan for eksempel bade i et kar af egetræ fyldt med de samme naturlige ekstrakter, der bruges til at brygge en øl fra det kendte mærke Czech Krušovice, samtidig med, at du har en kold øl i hånden.

Nationalmuseet

For enden af Wenzelpladsen finder du Tjekkiets Nationalmuseum. Det er det oplagte sted, hvis du er til videnskab og historie, da de har store kollektioner af sten, krystaller og fossiler. Selve bygningen er storslået at kigge på og byder også på en nydelig udsigt fra dens enorme kuppel.

Nationalgalleriet

Med hele 399.000 genstande byder Nationalgalleriet i Prag på en udsøgt kunstkollektion fra alle kunstperioder. Du kan også finde originale værker fra internationale kunstnere som Vincent van Gogh, Paul Gauguin, Edvard Munch og Pablo Picasso, men også anerkendte tjekkiske kunstnere som Václav Holler, Josef Václav Myslbek og Jan Preisler. Et oplagt sted at besøge for at se den tjekkiske kunstscenes udvikling.

Shopping på Pařížská-gaden

Hvis du ønsker luksuriøsitet i Prag, skal du helt sikkert forbi deres parisiske gade. Gaden byder på adskillige modebutikker, indbydende caféer, restauranter og barer, hvor det er nemt at finde noget flot designertøj eller nyde en lækker drink. Selv hvis du ikke er til shopping, er gadens bygninger fyldt med flotte Art Nouveau-detaljer, som gør dem til en seværdighed i sig selv. 

Julemarkeder

I midten af november og indtil december vil du kunne finde flere julemarkeder rundt omkring i Prag. Se Den Gamle Rådhusplads eller Wenzelplads pyntet op til højtiden med boder, der byder på traditionelt tjekkisk kunsthåndværk. Find eksempelvis trælegetøj og unikke glaskugler eller nøjes med at nyde en gåtur fra bod til bod med et glas varm honningvin.

Skal du til Prag?

Vi håber, at du er blevet lige så betaget af Prag, som vi er. Hvis du overvejer en tur til den tjekkiske hovedstad, kan du med fordel vælge at rejse med en af vores busser. Vi tilbyder en tur/retur bustur til Prag, hvor du får et 3-stjernet hotelophold på det unikke bådhotel Botel Albatros. Hotellet ligger i hjertet af byen, hvor du nemt har mulighed for at tage på dit eget eventyr i byen eller være med på en guidet tur. Opholdet er også med morgenmad.

Hvis du har lyst til at rejse alene, kan du også se vores singlerejse med bus til Prag. Her får du mulighed for at rejse på egenhånd, men opleve socialt samvær og fælles oplevelser med andre ligesindede mennesker.

Søg rejse